Diagnose Transformatie

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_empty_space height=”150px”][vc_column_text]

Diagnose Transformatie

Een toolkit voor grensverleggers in de zorg

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]De westerse gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Hoe houden we de zorg toegankelijk en van goede kwaliteit zonder dat de kosten de pan uitrijzen, terwijl de zorgvraag wel toeneemt? Hoe krijgen we werkelijk tijd om samen met mensen een passend antwoord te vinden op hun zorg- of ondersteuningsvraag? En hoe gaan we om met de huidige werkdruk en de schaarste aan zorgpersoneel?

 

WAAROM STARTEN WIJ HET PROGRAMMA 'DIAGNOSE TRANSFORMATIE'?
Diagnose Transformatie is een reis die Philip J. Idenburg van BeBright samen met Monique Philippens en vele anderen heeft gemaakt. “Die reis begon twee jaar geleden met de vraag waarom transformaties op sommige plekken wél lukken en op andere niet, terwijl elke organisatie dezelfde systeembelemmeringen kent. Er zijn nieuwe technologieën die de zorg persoonlijker, preventiever, predictiever en participatiever maken. De mens zal centraal staan, niet de patiënt. En we zetten steeds meer in op het voorkomen van ziekte, in plaats van het behandelen ervan. Een droom die alleen werkelijkheid gaat worden als niet alleen innovatie, maar ook transformatie plaatsvindt.”

 

De veranderende maatschappelijke context en zorgbehoeftes vragen om innovatie, nieuw zorgaanbod en oplossingen. Die oplossingen moeten de kwaliteit van de zorg op pijl houden en zorgdragen voor toegankelijkheid en betaalbaarheid. Technologie in de volle breedte zal daarbij een belangrijke rol spelen. Technologische oplossingen vormen de basis voor sociale en procesinnovaties en kunnen zorgverleners en patiënten helpen op een andere manier te werken. Technologie is daarbij een enabler voor zorginnovaties en geen doel op zich.

 

Om de zorg op een hoog niveau te houden en vruchten te plukken van de technologische mogelijkheden, moeten we zorg en ondersteuning zo inrichten dat iedereen deze ontvangt op de gewenste manier. Gezondheidsmanagement staat voorop. Dit betekent zorg waarin het individu centraal staat, maar ook zorg waar een balans is tussen kwaliteit, toegankelijkheid, betaalbaarheid van de zorg en welzijn van zorgverleners. Hierdoor ontstaat een bestendig en duurzaam systeem gericht op kwaliteit en op basis van outcome- in plaats van output-financiering.

 

 

 

 

Diagnose Transformatie is een beweging die vanuit de huidige zorgprofessionals, patiënten/cliënten en andere belanghebbenden de transformatie naar een toekomstbestendige zorg faciliteert. De vragen en behoeftes van patiënten/cliënten, zorgprofessionals en andere belanghebbenden staan daarin centraal. Het is een beweging waarin we kennis en kunde rondom transformaties, innovaties en veranderingen in de gezondheidszorg op een moderne manier met elkaar delen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de toepasbaarheid van de ontwikkelde kennis in de praktijk. Wij zetten de inzichten van professionals en organisaties om in nieuwe verbeterslagen richting transformatie.

DE VORM VAN HET PROGRAMMA 'DIAGNOSE TRANSFORMATIE'
‘Diagnose Transformatie: Een toolkit voor grensverleggers in de zorg’ is een collaboratief leer- en innovatieprogramma. Het is het vierde programma in de Diagnose-reeks gericht op gezondheid. Daarmee is het de opvolger van “Diagnose 2025: over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg”, “Diagnose Diabetes: over de toekomst van de Nederlandse diabeteszorg” en “Diagnose Zorginnovatie: over technologie en ondernemerschap”. De aanpak wordt gekenmerkt door betrokkenheid van alle stakeholders uit de zorg (waaronder patiënten/cliënten, zorgverleners, bestuurders, koepels, kennisinstituten, zorgverzekeraars, commerciële organisaties) die aan de hand van kennisdeling van elkaar leren. De inzet van het programma is om gezamenlijk innovaties en programma’s te initiëren.

 

Vanwege het belang om alle inzichten in de praktijk te implementeren, zijn wij toe aan de volgende fase: het faciliteren van een Collaborative Implementation Network. De transformatie van de zorg gaat alleen plaatsvinden als wij kwaliteit van leven en welzijn centraal stellen en ook daadwerkelijk in het zorgproces en daarbuiten anders gaan samenwerken. En als wij nieuwe sociale en technologische innovaties omarmen die dit mogelijk maken.

 

 

 

DIAGNOSE TRANSFORMATIE BESTAAT UIT VIER DELEN

Het programma bestaat uit vier delen: 1) Trends en ontwikkelingen, 2) Toekomstbeeld, 3) Transformatie en 4) Toolkit.

 

 

In het eerste deel Trends en ontwikkelingen kijken wij naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de westerse gezondheidszorg, waarbij wij een helder beeld schetsen over hoe de zorgvraag verandert. Vervolgens gaan we in op de technologische ontwikkelingen. Dat zijn de technologische innovaties die veel impact hebben op onze manier van gezondheidszorg geven en ontvangen.

 

 

In het tweede deel komen de trends en ontwikkelingen samen in het toekomstbeeld: Solutions for change. Hier presenteren wij een beschrijving van een nieuwe manier van health management. Persoonlijk, Predictief, Participatief en Preventief zijn hier kernwoorden.

 

 

 

Het derde deel Transformatie verdiept de verschillende fases van transformatie binnen de conceptuele weergave van transformatie: de Transformatie Twister. We staan stil bij de zeven thema’s die belangrijk zijn tijdens een transformatie. De vijf transformatiecases in dit deel vormen de kern van Diagnose Transformatie.

 

 

 

Het vierde en tevens laatste deel, Toolkit, geeft concrete handvatten om de benodigde transformatie vorm te geven.

 

 

 

We hebben geprobeerd inzicht te krijgen in het DNA van transformaties. Er zijn patronen te herkennen en lessen te trekken uit bovenstaande voorbeelden. Deze inzichten kunnen inspiratie bieden voor eenieder die aan de slag gaat met zijn eigen unieke en onvoorspelbare transformatiereis. Samen met alle betrokken experts hebben we een Transformatie-agenda opgesteld waarin we benoemen wat er in onze ogen moet gebeuren om het innovatie- en transformatievermogen van de Nederlandse gezondheidszorg te vergroten.

 

In het programma staat de toepassing van ontwikkelde kennis in de praktijk centraal. De publicatie bundelt alle inzichten en vormt een toolkit. Een rode draad bij transformatie die grensverleggers helpt om de benodigde transformatie in gang te zetten, zodat de verandering merkbaar gaat worden voor cliënten/patiënten.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”70px”][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”light” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” background_color=”#f7f7f7″ css_animation=””][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][image_hover target=”_blank” image=”16775″ link=”https://www.managementboek.nl/boek/9789082697612/diagnose-transformatie-philip-j-idenburg”][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][button size=”medium” target=”_blank” hover_type=”default” text_align=”left” text=”Bestel het boek hier!” link=”https://www.managementboek.nl/boek/9789082697612/diagnose-transformatie-philip-j-idenburg” margin=”80px 0px 0px 0px”][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_empty_space][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=5Q8NPLh6CEQ” el_width=”70″ align=”center”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]