Met de diagnoseprogramma’s (zoals Diagnose Voeding & Gezondheid en Diagnose Transformatie) brengt BeBright trends en ontwikkelingen in de gezondheidszorg in kaart. Technologische toepassingen kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij het doelmatiger inzetten van zorg en het monitoren van gezondheid. In deze serie blogs delen wij graag inspirerende voorbeelden van veelbelovende toepassingen die wij in onze studies tegenkomen.

Next level of Quantified Self

Het bijhouden van beweging, slaapritmes en onze voedselinname; steeds meer mensen monitoren hun parameters eenvoudig met apps op hun smartphone. Voeg daar de wearables zoals de Apple watch en de activity trackers van Jawbone en Fitbit aan toe en de informatie die we over onszelf verzamelen breidt zich steeds meer uit en wordt accurater.

De next step is het koppelen van diagnostische apparaten aan onze smartphone om onze gezondheid te monitoren. In plaats van een momentopname bij een arts kunnen patiënten periodiek parameters bij zichzelf meten, registreren en delen met hun arts. Het prototype van de Scanadu ScoutTM geeft ons een inkijk in wat technologische toepassingen ons in de nabije toekomst te bieden hebben.

Patiënten monitoren zelf hun vitale parameters met de Scanadu Scout

Het Amerikaanse bedrijf Scanadu Inc. ontwikkelde een diagnostisch apparaat waarmee patiënten hun vitale parameters kunnen monitoren. Het prototype Scanadu Scout meet je bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur en zuurstofsaturatie van je bloed door het apparaat simpelweg 10 seconden tegen je voorhoofd te houden. Dit alles is kan je vervolgens eenvoudig aflezen op je smartphone. In 2015 is het apparaat door ruim 8.000 gebruikers verspreid over 72 landen getest. Aan de hand van deze ervaringen ontwikkelt Scanadu Inc momenteel een versie die geschikt is voor consumenten. Het apparaat, genaamd Scanadu Vitals, komt naar verwachting eind 2016 op de markt.

Video: Hoe werkt de Scanadu Scout?

In combinatie met de Scanadu Scanaflo je gezondheid in kaart brengen

Naast de Scanadu Scout ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf ook de Scanaflo, een urine analyse strip waarmee je in slechts één minuut twaalf parameters kan checken. De strip scan je met je smartphone en aan de hand hiervan kunnen verschillende ziektebeelden zoals urineweginfecties, diabetes en nierfalen worden gediagnosticeerd. Gecombineerd met de Scanadu Scout biedt Scanadu Inc. hiermee nog aanvullende manier om je eigen gezondheid te monitoren.

Win-win-win?

Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat men moeite heeft met het – op juiste wijze – bedienen van de Scanadu Scout. Ook zijn de gemeten resultaten niet altijd correct. Toch kunnen dergelijke technologische toepassingen een belangrijke bijdrage leveren aan doelmatigere zorg. Contactmomenten tussen patiënt en arts nemen af, parameters worden periodiek gemonitord én de patiënt is continu op de hoogte van zijn eigen gezondheid. Ondanks de haken en ogen, is de ontwikkeling van zelfmonitoringstechnologie dan ook veelbelovend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *